Sposób przygotowania:
Proste ciasto z makiemprzygotowania
Oddzielam żółtka od białek- białka ubijam ze szczyptą soli.
Palmę i wodę podgrzewam, a gdy mam już większość płynną dodaję cukier - razem gotuję przez 5-7 minut.
przygotowanie
Do zimnej masy dodaję po jednym żółtku i ucieram robotem.
W następnej kolejności dodaje mąkę przesianą z proszkiem, oraz śmietanę- miksuję
Dzielę masę na połowę- do jednej dodaję kakao i bardzo dokładnie mieszam.
Ubitą pianę z białek dzielę na dwie części i delikatnie przy pomocy szpatułki łączę
przygotowanie
Masę białą przekładamy do blaszki, którą smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia, jest o wiele łatwiej wyciągnąć ciasto z blaszki.
Na białą masę kupkami rozkładamy masę kakaową, a pomiędzy wykładamy masę makową.
Masy makowej jest dość dużo, ale warto rozłożyć ją mniejszymi porcjami- jest bez mąki, jaj i przy dużych kleksach może być wrażenie nie dopieczonego ciasta.
Ciasto pieczemy przez 50-55 minut ( do suchego patyczka)
Upieczone wyjmujemy i od razu oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego:)