WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 617]

Kruche ciasto z makiem i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasto z makiem i jabłkami to taka łatwiejsza wersja makowca wzbogaconego jabłkami. Idealne dla zabieganych.

Kruche ciasto z makiem i jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche ciasto z makiem i jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z makiem i jabłkami

ETAP 1:

Mąkę przesiać do dużej miski. Wsypać cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia. Po środku zrobić dołek i wbić jajka i wlać śmietanę.

Wkroić margarynę i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną większą rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm i wylepić nim wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.

Drugą mniejszą część ciasta schować do lodówki na czas zrobienia masy makowej.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dołożyć masę makową z puszki. Wsypać szklankę kaszy manny i dokładnie wymieszać.

Masę makowo-jabłkową wyłożyć na ciasto i wyrównać. Z lodówki wyjąć pozostałe ciasto i skubiąc je palcami układać na wierzchu ciasta.

Piec ok. 55-60 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Ciasto musi być przyrumienione z wierzchu. Wystudzić.

Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.

Kruche ciasto z makiem i jabłkami
Kruche ciasto z makiem i jabłkami szybkie i proste

Tagi:

ciasto