Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z makiem i jabłkamiETAP 1:
Mąkę przesiać do dużej miski. Wsypać cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia. Po środku zrobić dołek i wbić jajka i wlać śmietanę.
Wkroić margarynę i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną większą rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm i wylepić nim wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.
Drugą mniejszą część ciasta schować do lodówki na czas zrobienia masy makowej.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dołożyć masę makową z puszki. Wsypać szklankę kaszy manny i dokładnie wymieszać.
Masę makowo-jabłkową wyłożyć na ciasto i wyrównać. Z lodówki wyjąć pozostałe ciasto i skubiąc je palcami układać na wierzchu ciasta.
Piec ok. 55-60 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Ciasto musi być przyrumienione z wierzchu. Wystudzić.
Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.