Sposób przygotowania:
Proste ciasto z rabarbarem
Robienie ciasta zaczynamy od przygotowania formy, w której będziemy je piec. Ja użyłam formę okrągłą o średnicy 25 cm. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier (można dodatkowo dodać łyżkę cukru waniliowego) i ubijamy mikserem na puszystą masę. Ubijamy około 10 min, aż otrzymamy sztywną pianę. Dodajemy porcjami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach. W między czasie dodajemy porcjami olej. Gotowe ciasto przelewamy do formy. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i mieszamy z częścią cukru pudru (resztę zostawiamy do oprószenia ciasta). Rozkładamy rabarbar na cieście. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy ok 40 min. Gotowe ciasto wykładamy na talerz, studzimy i oprószamy cukrem pudrem. SMACZNEGO!