kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Proste paluchy krucho-drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Paluchy krucho-drożdżowe to idealny sposób na przekąskę do herbaty lub piwa, sprawdzą się na domówce lub jako przekąska do seansu filmowego.

Proste paluchy krucho-drożdżowe

Składniki:

Proste paluchy krucho-drożdżowe

 

  • 60 g bardzo zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 250 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • białko do smarowania

 

  • sól morska, ostra papryka, sezam ( to co lubimy)

Sposób przygotowania:

Proste paluchy krucho-drożdżowe

ETAP 1:

Zimne masło posiekaj na stolnicy, dodaj do niego pokruszone drożdże, posyp łyżeczką cukru. Z mąki usyp kopczyk, dodaj sól, zrób wgłębienie i dodaj żółtka oraz jogurt.

Zagnieć szybko ciasto ,jeżeli będzie potrzeba podsyp odrobiną mąki lub dodaj jogurt.

Ciasto podziel na plastry. Każdy plaster delikatnie oprósz mąką i uformuj długie wałeczki. Paluchy układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przed włożeniem do piekarnika każdy paluch smaruj białkiem i posyp dodatkami. Paluchy piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 10 minut, aż się ładnie zrumienią.


Tagi:

przekąski