Sposób przygotowania:
Proste, szybkie kopytka
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Dodać mąki i jajko oraz posiekany drobno koperek zielony. Dokładnie wymieszać.
Gdyby ciasto lepiło sie do rąk dosypać mąki.
Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na mniejszych porcje z których formować wałek, obtoczyć w mące i pod skosem kroić kopytka.
W większym garnku zagotować wodę, dobrze posolić, dodać oleju.
Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć płomień tak, aby woda delikatnie się gotowała.
Kopytka wkładać i gotować porcjami. Należy je ostrożnie przemieszać najlepiej drewnianą łyżką aby sie nie przykleiły do spodu garnka.
Gotować ok 3 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnie.
Gdyby ciasto lepiło sie do rąk dosypać mąki.
Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na mniejszych porcje z których formować wałek, obtoczyć w mące i pod skosem kroić kopytka.
W większym garnku zagotować wodę, dobrze posolić, dodać oleju.
Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć płomień tak, aby woda delikatnie się gotowała.
Kopytka wkładać i gotować porcjami. Należy je ostrożnie przemieszać najlepiej drewnianą łyżką aby sie nie przykleiły do spodu garnka.
Gotować ok 3 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnie.
gusia1000