migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Prosty bigos ze świeżej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zanim kapusta się ukisi często robię taki bigos ze świeżej kapusty. Szybko się go robi, można dodać do niego zalegające nam w lodówce resztki wędlin czy mięsa.

Prosty bigos ze świeżej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prosty bigos ze świeżej kapusty

 

  • 1 duża główka kapusty
  • 300 g boczku wędzonego
  • 300 g cienkiej kiełbasy
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 3 listki laurowe
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól pieprz
  • woda

Sposób przygotowania:

Prosty bigos ze świeżej kapusty
Kapustę pokroić grubo nożem i przełożyć do garnka. Zalać wodą, aby prawie pokryła kapustę i gotować nie przykrywając garnka. Kiełbasę pokroić w kostkę. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość dodać pokrojoną kiełbasę, koncentrat pomidorowy, koperek, natkę oraz listki laurowe. Wymieszać i dalej gotować. Doprawić do samku solą i pieprzem. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Część chudszą dodać do gotującej kapusty. Część tłuściejszą wrzucić na patelnię i wysmażyć tłuszcz. Cebulę obrać pokroić na półplastry i przesmażyć na wytopionym tłuszczu. Następnie dodać mąkę i przesmażyć. Gdy kapusta będzie już miękka dodać zasmażke i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut m,ieszając aby się nie przypaliło.
Prosty bigos ze świeżej kapusty
Etap 1 Kapustę pokroić grubo nożem i przełożyć do garnka.
Prosty bigos ze świeżej kapusty
Etap 2 Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość dodać pokrojoną kiełbasę, koncentrat pomidorowy, koperek, natkę oraz listki laurowe.
Prosty bigos ze świeżej kapusty
Etap 3 Boczek wędzony pokroić w kostkę. Część chudszą dodać do gotującej kapusty. Część tłuściejszą wrzucić na patelnię i wysmażyć tłuszcz. C
Prosty bigos ze świeżej kapusty
Etap 4 Cebulę obrać pokroić na półplastry i przesmażyć na wytopionym tłuszczu. Następnie dodać mąkę i przesmażyć.