reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Bigos z białej kapusty i świeżych pomidorów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bigos z białej kapusty i świeżymi pomidorami, to moja ulubiona wersja letniego dania jednogarnkowego, można zrobić wielgachny gar i jest na dwa dni, albo zamrozić na zaś.

Bigos z białej kapusty i świeżych pomidorów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bigos z białej kapusty i świeżych pomidorów

 

 

  • 1/4 większej kapusty ( około 700-800 g)

 

  • 600 g mięsa - u mnie łopatka

 

  • 1 cebula

 

 

  • sól, pieprz do smaku

 

  • 1/2 łyżeczki kminku

 

  • 3/4 litra dobrego wywaru warzywnego

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos z białej kapusty i świeżych pomidorów
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy skórkę, usuwamy nasiona i kroimy w kosteczkę lub przy pomocy sitka lub maszynki robimy przecier. Mięso kroimy w kostkę, przesmażamy na odrobinie gorącego oleju ( ja robię to partiami), dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy razem do przyrumienienia cebuli. Dodajemy pomidory lub przecier z pomidorów, podlewamy wywarem, dodajemy czosnek, lubczyk, sól i pieprz. Mieszamy i dusimy do miękkości mięsa ( szybkowar 20 minut) Kapustę szatkujemy niezbyt grubo, podlewamy wodą do 2/3 wysokości , solimy i dodajemy kminek- gotujemy 10 minut. Ugotowaną kapustę odcedzamy. Łączymy kapustę i gulasz, dodajemy grzybki, doprawiamy do smaku i wszystko razem dusimy na małym ogniu przez około 15- 20 minut. I mamy pyszny sycący gulasz ze świeżych warzyw:)
Bigos z białej kapusty i świeżych pomidorów
Etap 1Kapustę szatkujemy niezbyt grubo, podlewamy wodą do 2/3 wysokości , solimy i dodajemy kminek- gotujemy 10 minut.
Bigos z białej kapusty i świeżych pomidorów
Etap 2Dorzuciłam garść podgrzybków znalezionych u mnie w ogrodzie, ale nie są koniecznym dodatkiem:)
Bigos z białej kapusty i świeżych pomidorów
Etap 3Łączymy kapustę i gulasz, dodajemy grzybki, doprawiamy do smaku i wszystko razem dusimy na małym ogniu przez około 15- 20 minut.