Sposób przygotowania:
Bigos z białej kapusty i świeżych pomidorów
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy skórkę, usuwamy nasiona i kroimy w kosteczkę lub przy pomocy sitka lub maszynki robimy przecier. Mięso kroimy w kostkę, przesmażamy na odrobinie gorącego oleju ( ja robię to partiami), dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy razem do przyrumienienia cebuli. Dodajemy pomidory lub przecier z pomidorów, podlewamy wywarem, dodajemy czosnek, lubczyk, sól i pieprz. Mieszamy i dusimy do miękkości mięsa ( szybkowar 20 minut) Kapustę szatkujemy niezbyt grubo, podlewamy wodą do 2/3 wysokości , solimy i dodajemy kminek- gotujemy 10 minut. Ugotowaną kapustę odcedzamy. Łączymy kapustę i gulasz, dodajemy grzybki, doprawiamy do smaku i wszystko razem dusimy na małym ogniu przez około 15- 20 minut. I mamy pyszny sycący gulasz ze świeżych warzyw:)
Alex_M
reanja
my też:) ale właściwie my to lubimy wszystkie bigosopodobne potrawy:)