Sposób przygotowania:
Prosty biszkopt bez proszku do pieczenia
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę, Gdy już piana będzie lekko sztywna dodajemy powoli cukier. Cały czas ubijamy mikserem na szybkich obrotach. Po cukrze dodajemy żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i stopniowo również dodajemy do miksowanej mieszanki, z tym że podczas dodawania mąki zmniejszamy obroty miksera do minimum. Ciasto mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy, następnie wlewamy je do formy wyłożonej pergaminem. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po ok. 30 minutach sprawdzamy patyczkiem czy już jest gotowe. Po wyjęciu gotowego biszkoptu z pieca zrzucamy go na ziemię (w formie!) z wysokości pół metra (można na ziemi rozłożyć ścierkę, aby nie uszkodzić kafelek). Ta dosyć kuriozalna czynność rzucania sprawi że biszkopt nie opadnie, gdyż jego wierzch rozszczelni się. Po rzuceniu ciastem o ziemię, wsadzamy je z powrotem do piekarnika (wyłączonego i uchylonego) i pozwalamy mu ostygnąć razem z piecem.
yola
dynia33c