ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Prosty chleb pszenny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosty przepis na pyszny chlebek. Z przepisu wychodzi jeden duży bochenek. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki.

Prosty chleb pszenny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Prosty chleb pszenny

 

 

Sposób przygotowania:

Prosty chleb pszenny
W dużej misce wymieszać mąkę z solą oraz masło. Dodać drożdże i cukier. Następnie dodać mleko oraz wodę i dokładnie wyrobić, aby było gładkie i elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do dwukrotnego powiększenia objętości. Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek i wyłożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Potem naciąć chlebek i oprószyć mąką. Chlebek wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec około 20 minut. Ostudzić na kratce.
Prosty chleb pszenny
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, potem uderZyć pięścią i lekko wyrobić.
Prosty chleb pszenny
Po upieczeniu chlebek ostudzić na kratce.