anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Najlepszy pasztet drobiowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Soczysty wyśmienity pasztet drobiowy, najlepiej smakuje z ćwikłą lub chrzanem.

Najlepszy pasztet drobiowy

Składniki:

Najlepszy pasztet drobiowy

 

Sposób przygotowania:

Najlepszy pasztet drobiowy
Mięso wymoczyć, umyć, kurczaka pokroić na ćwiarki ,przełożyć do dużego garnka, dodać serca i udka,zalać wodą.Wody ma byc tyle żeby mięso było tylko przykryte. Dodać marchew , cebulę listek i trochę soli, wszystko gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć, do gorącego wywaru włożyć wątróbkę ,parzyć 10 min.Następnie w wywarze namoczyć kajzerki, po 10 min lekko odcisnąć.Mięso obrać od kości, zmielić mięso z ugotowaną marchewką ,cebulą , wątróbką i kajzerkami 2 razy.Doprawić solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, wbić jajka i dodać mielone grzybki.Wszystko dokładnie wyrobić.Wierzch pasztetu dobrze uklepać, następnie, zrobić wzorki widelcem , przez całą powierzchnie pasztetu.Piec w blaszce o wymiarach 25x40 cm ,lekko wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, około 55-60 min w 180 st C z termoobiegiem , lub bez, 15 min dłużej.Smacznego.