Isabelle86

Isabelle86

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Prosty smak Meksyku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Odtworzyłam smak którego nigdy nie zapomnę z Meksykańskiej ręki. Cenię sobie smak, ale i jakość potrawy tak by mnie zadowoliła nawet pod względem kalorycznym.

Prosty smak Meksyku

Składniki:

Prosty smak Meksyku

 

  • Mieszanka warzyw Meksykańskich,
  • Biały ryż,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 3-4 łyżek kurkumy,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 2-3 łyżki masła,
  • sól, pieprz i trochę wegety.

Sposób przygotowania:

Prosty smak Meksyku
Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze części, lekko rozbijamy tłuczkiem i gotujemy z wegetą. Osobno gotujemy ryż nie dłużej niż 15-17 minut. W naczyniu do gotowania na parze przygotować warzywa, po 10-13 minutach zdjąć górną część. Ryż odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy masło, kurkumę, curry, pieprz i warzywa. Na małym ogniu podgrzewamy jeszcze chwilkę cały czas mieszając aby się nie przypaliło i składniki połączyły się w całość. Gotowy ryż najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy składniki przegryzą się smakiem, tuż po jest również wspaniałe. Ryż podawać z kurczakiem i gotowe :) Dla osób które mniej dbają o linie proponuję na elektrycznym grillu/patelni podsmażyć przyprawione piersi z kurczaka.