SUPERPRZEPIS

Tort makowo budyniowy z cytrusami

  • 1
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Tort makowo budyniowy z cytrusami Więcej zdjęć (5)

Takim tortem z pewnością zaskoczycie domowników i gości. Biszkopt makowy, krem budyniowy i do tego dekoracja z orzeźwiających i pachnących cytrusów.

Składniki:

Tort makowo budyniowy z cytrusami

 

Sposób przygotowania:

Tort makowo budyniowy z cytrusami
Margarynę rozpuścić i przestudzić. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać przez sitko, wymieszać z suchym makiem. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu wlac rozpuszczoną margarynę i wymieszać. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30-35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, zimny przekroić na trzy krążki. Krem: Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę. Połowę mleka zagotować razem ze skórką pomarańczową. W reszcie mleka rozmieszać proszek budyniowy, wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszając zagotować. Budyń przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.Krem podzielić na trzy części. Pierwszy krążek posmarować krem, przykryć drugim krążkiem, posmarować kremem, przykryć trzecim krążkiem, boki i górę tortu posmarować i udekorować kremem. Tort odłożyć w zimne miejsce do stężenia. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, ostudzić i obsypać boki tortu. Tort przed podaniem udekorować filetami z pomarańczy i grejpfruta.
Tort makowo budyniowy z cytrusami
Tortownicę na dnie wyłożyć papierem, wylać masę jajeczną i upiec.
Tort makowo budyniowy z cytrusami
Zimny biszkopt przekroić tak by uzyskać trzy krążki.
Tort makowo budyniowy z cytrusami
Z margaryny i zimnego budyniu przygotować krem.
Tort makowo budyniowy z cytrusami
Tort po posmarowaniu krem odłożyć w zimne miejsce do stężenia. Przed podaniem obsypać uprażonymi migdałami i udekorować cytrusami.