zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2394]

Tort kwiecisty koszyczek

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tort w kształcie koszyka z kwiatami to idealny tort dla płci pięknej. Choć panowie też takim nie pogardzą - mam nadzieję.

Tort kwiecisty koszyczek

Składniki:

Tort kwiecisty koszyczek

 

  • Biszkopt :
  • 6 jajek ( rozmiar M )
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1/2 szk cukru

 

  • Masa :
  • 1 l śmietany kremówki
  • 500 g mascarpone
  • cukier do smaku

 

 

  • srebrne perełki cukrowe
  • odrobina zielonego barwnika spożywczego
  • gotowe kwiatki i listki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort kwiecisty koszyczek
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Gdy powstanie puszysta masa wsypać obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach lub rózgą.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.

Upieczony biszkopt zostawić na kratce i gdy będzie całkiem zimny wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty ( biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej ).

Mascarpone utrzeć z cukrem a potem wlać śmietanę i ubić na sztywno. Część śmietany zabarwić na zielono.

Pokroić owoce w kostkę ( brzoskwinie i kiwi ).

Blaty biszkoptowe nasączyć sokiem z brzoskwiń. Na pierwszy krążek cista wyłożyć część śmietany i rozsmarować. Wyłożyć część owoców. Czynność powtórzyć i zakryć trzecim krążkiem.

Tort posmarować cienko białą śmietaną i udekorować zielona tworząc koszyczek ( należy użyć specjalnej tylki ).Na koniec ozdobić jeszcze kwiatkami, listkami i perełkami.