agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

przecierana zupa fasolowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

przecierana zupa fasolowa .

przecierana zupa fasolowa

Składniki:

przecierana zupa fasolowa

 

  • 35 dag zielonej fasoli szparagowej
  • 3 łyżki masła
  • ½ litra rosołu
  • 4 dag mąki
  • 2 i ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki śmietany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Przyprawa do zup w płynie

Sposób przygotowania:

przecierana zupa fasolowa
Fasolę oczyścić z włókien, odciąć końce, opłukać i zagotować 5 minut. Odcedzić, dodać łyżkę masła, połowę rosołu i ugotować do miękkości. Z pozostałego masła i mąki przygotować białą zasmażkę. Rozprowadzić zimnym mlekiem, mieszając gotować przez kilka minut. Następnie połączyć z miękką fasolą, przetrzeć przez sito, dodać resztę rosołu, przyprawić. Bezpośrednio przed podaniem wlać śmietany i posypać natką pietruszki. Najlepiej zupa smakuje z grzankami