Sposób przygotowania:
Przegrzebki-małże św.Jakuba z duszonymi porami
Przegrzebki umyć w zimnej bierzącej wodzie,osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Pora rozkroić w zdłuż na pół i dokładnie umyć pod bierzącą wodą. Oczyszczonego pora kroimy w szersze paseczki,Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła i wrzucamy na nie posiekanego pora.Dusimy pod przykryciem około 10-15 min na średnim ogniumieszając co jakiś czas. Po tym czasie zalewamy pora śmietanką i wodą,solimy i pieprzymy.Dusimy jeszcze około 5 min mieszając regularnie. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło. Na dobrze rozgrzanej patelni układamy oczyszczone przegrzebki i smażymy je 1-1,5 min z każdej strony. Na koniec smażenia solimy i pieprzymy. Na talerzu układamy porcję uduszonych porów a na nie po 3 przegrzebki.Podajemy natychmiast po przygotowaniu. Smacznego.