sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Przegrzebki zapiekane w panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przegrzebki zapiekane w panierce i podane w oryginalnych muszlach to proste w przygotowaniu a jednocześnie bardzo efektowne, świąteczno-noworoczne danie włoskie. Lekka panierka idealnie podkreśla ich delikatny smak.

Przegrzebki zapiekane w panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przegrzebki zapiekane w panierce

 

  • Skladniki na 4 osoby:
  • 8 połówek muszli z przegrzebkiem
  • 100 gr bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • sól/pieprz
  • 200 ml wywaru z warzyw( u mnie woda plus kostka)

 

Sposób przygotowania:

Przegrzebki zapiekane w panierce
Oczyszczone przegrzebki kładziemy na połówkach muszli. Czosnek przepuszczamy przez praskę, natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski sypiemy bułkę tartą, dodajemy pietruszkę, czosnek, ¼ szklanki oliwy z oliwek, mieszamy. Dodajemy ciepły wywar, tak aby uzyskać kremową konsystencję. Mieszanka zbyt płynna po zapieczeniu nie będzie odpowiednio chrupka( przegrzebki i tak puszczą trochę soku), natomiast sucha zbytnio się pokruszy. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane ciasto nakładamy na przegrzebki w muszlach. Muszle układamy w naczyniu i polewamy nitką oliwy z oliwek. Zapiekamy w nagrzanym do 200° piekarniku przez 15-18 minut. Podajemy natychmiast.
Przegrzebki zapiekane w panierce
Jadalne czesci przegrzebka bardzo dokladnie myjemy pod bierzaca woda.
Przegrzebki zapiekane w panierce
Czosnek przepuszczamy przez praskę, natkę pietruszki drobno siekamy.
Przegrzebki zapiekane w panierce
Do miski sypiemy bułkę tartą, dodajemy pietruszkę, czosnek, ¼ szklanki oliwy z oliwek, mieszamy. Dodajemy ciepły wywar, tak aby uzyskać kremową konsystencję.
Przegrzebki zapiekane w panierce
Tak przygotowane ciasto nakładamy na przegrzebki w muszlach. Muszle układamy w naczyniu i polewamy nitką oliwy z oliwek. Zapiekamy w nagrzanym do 200° piekarniku przez 15-18 minut. Podajemy natychmiast.

Tagi:

tarta