Sposób przygotowania:
Przekąska mózgowca
Ziarna orkiszu zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy je na średnim ogniu około 3 godzin (co jakiś czas mieszając i uzupełniając wodę). Po tym czasie odcedzamy (ale uwaga - nie opłukujemy!) na durszlaku. Orzechy (wiadomo, bez łupin ;)) pozbawiamy skórki (np. zalewając wrzątkiem). Rozdrabniamy je na mniejsze kawałki na deseczce przy pomocy młotka (byle nie za drobno!). Biały serek kroimy w kostkę. Do dużej miseczki dajemy nasze odsączone ziarna, orzechy, biały serek. Solimy wedle uznania (osobiście wolę mniej niż więcej, a więc klasyczną "szczyptę" ;)). Dodajemy biały pieprz, szczyptę imbiru i gałki muszkatołowej. Mieszamy. Skraplamy wszystko trzema łyżkami oleju z pestek dyni. Ponownie mieszamy - i gotowe. Smacznego!