szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

przekąska śliwkowa z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

francuskie łakocie ze śliwkami i migdałami

przekąska śliwkowa z migdałami

Składniki:

przekąska śliwkowa z migdałami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 700 gram śliwek1 łyżka masła
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 5 łyżek cukru
  • kilka goździków
  • pół łyżeczki cynamonu
  • płatki migdałowe do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

przekąska śliwkowa z migdałami
Ciasto francuskie rozmrozić następnie rozwałkować. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i uformować ładnie brzegi. Śliwki umyć, wydrylować i wysuszyć, podsmażyć na maśle, wlać wino, dodać cukier, goździki i cynamon, dokładnie wymieszać, przykryć i dusić aż utworzy się gęsty syrop. Śliwki odsączyć i rozłożyć na cieście. Wstawić do piekarnika i piec około pół godziny w 200 stopniach. Sos podgrzać aby się zredukował do połowy. na talerze przełożyć nasze smakołyki pokrojone na porcje, obok utworzyć kleks z sosu. Całość udekorować uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Tagi:

ciasto