WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Przekąska z fasolki i salami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fajna mała przekąska w ciągu dnia lub dodatek do innych potraw czyli fasolka szparagowa smażona w plasterkach pikantnego salami.

Przekąska z fasolki i salami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przekąska z fasolki i salami

 

Sposób przygotowania:

Przekąska z fasolki i salami

ETAP 1:

Fasolkę pozbawić końcówek, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie aż będzie miękka i sprężysta. Fasolkę odcedzić i przestudzić.

Plasterki salami kłaść na talerzu lub desce. Na środku każdego plasterka układać po ok. 3-4 małe lub 2 większe strączki fasolki szparagowej.

Plasterkiem salami owijać fasolkę i spinać brzegi wykałaczką. Na jedną wykałaczkę nadziewać po 2 takie pakieciki tworząc małego szaszłyka.

Tak przygotowane szaszłyki włożyć na patelnię z odrobiną rozgrzanego masła i smażyć z obu stron aż się przyrumieni.

Można przyprawić sola i pieprzem.

Przekąskę można podać z sałatką z pomidora pokrojonego w kostkę doprawionego solą i pieprzem oraz posiekaną cebulką.

Przekąska z fasolki i salami
Usmażona przekąska z fasolki i salami przed wyłożeniem na talerz
Przekąska z fasolki i salami
Przygotowane szaszłyki z fasolką i salami ułożone na patelni
Przekąska z fasolki i salami
Strączki fasolki ułożone na plasterku salami przed zwinięciem
Przekąska z fasolki i salami
Ugotowana i przestudzona fasolka szparagowa