Sposób przygotowania:
Przekąska z fasolki i salamiETAP 1:
Fasolkę pozbawić końcówek, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie aż będzie miękka i sprężysta. Fasolkę odcedzić i przestudzić.
Plasterki salami kłaść na talerzu lub desce. Na środku każdego plasterka układać po ok. 3-4 małe lub 2 większe strączki fasolki szparagowej.
Plasterkiem salami owijać fasolkę i spinać brzegi wykałaczką. Na jedną wykałaczkę nadziewać po 2 takie pakieciki tworząc małego szaszłyka.
Tak przygotowane szaszłyki włożyć na patelnię z odrobiną rozgrzanego masła i smażyć z obu stron aż się przyrumieni.
Można przyprawić sola i pieprzem.
Przekąskę można podać z sałatką z pomidora pokrojonego w kostkę doprawionego solą i pieprzem oraz posiekaną cebulką.
SylaUla