Sposób przygotowania:
Szpinakowy pasztetETAP 1
Ciecierzycę zalewamy wodą . Tak przygotowaną pozostawiamy na noc.
Namoczoną następnego dnia gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i studzimy.
ETAP 2
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. W tym celu zagotowujemy 1,5 szklanki wody. Na gotującą wsypujemy kasze.
Gotujemy ją na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie wodę. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.
ETAP 3
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Pod koniec dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ostygniętą ciecierzycę miksujemy ze szpinakiem. Do wstępnie zmiksowanych składników dodajemy kasze jaglaną.
ETAP 4
Całość miksujemy dodając przysmażoną cebulę, bułkę tartą oraz jajka. Gotową masę doprawiamy do smaku według uznania.
ETAP 5
Formę do pieczenia smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Tak przygotowaną napełniamy masą szpinakową.
Wierzch pasztetu posypujemy sezamem. Pasztet wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 55 minut w 180°C.
Gotowy wyjmujemy, studzimy i podajemy.
SylaUla
gusia1000