jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szpinakowy pasztet

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To pyszny pasztet pełen zdrowych składników. Czego można chcieć więcej? Dodatkowo dzięki szpinakowi uzyskuje fajny kolorek. Polecam do pieczywa z dodatkiem dobrej musztardy, pomidorów itp.

Szpinakowy pasztet Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowy pasztet

CIASTO:

Sposób przygotowania:

Szpinakowy pasztet

ETAP 1

Szpinakowy pasztet
ciecierzycę namaczamy na noc w wodzie

Ciecierzycę zalewamy wodą . Tak przygotowaną pozostawiamy na noc.

Namoczoną następnego dnia gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i studzimy.

ETAP 2

Szpinakowy pasztet
kaszę jaglaną gotujemy na sypko

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. W tym celu zagotowujemy 1,5 szklanki wody. Na gotującą wsypujemy kasze.

Gotujemy ją na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie wodę. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 3

Szpinakowy pasztet
kaszę jaglaną dodajemy do szpinaku i ciecierzycy

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Pod koniec dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.

Ostygniętą ciecierzycę miksujemy ze szpinakiem. Do wstępnie zmiksowanych składników dodajemy kasze jaglaną.

ETAP 4

Szpinakowy pasztet
do masy dodajemy jajka i bułkę tartą

Całość miksujemy dodając przysmażoną cebulę, bułkę tartą oraz jajka. Gotową masę doprawiamy do smaku według uznania.

ETAP 5

Szpinakowy pasztet
masę szpinakową przekładamy do przygotowanej formy

Formę do pieczenia smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Tak przygotowaną napełniamy masą szpinakową.

Wierzch pasztetu posypujemy sezamem. Pasztet wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 55 minut w 180°C.

Gotowy wyjmujemy, studzimy i podajemy.