jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szpinakowe naleśniki z łososiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szpinakowe naleśniki na zimno z serkiem i łososiem to pomysł na pyszne śniadanie, kolację lub po prostu przystawkę. Polecam to połączenie.

Szpinakowe naleśniki z łososiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowe naleśniki z łososiem

CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • Ok 3 szklanki mleka,
  • 2 duże jajka,
  • Sól do smaku
  • 1 litrowa miseczka świeżych liści szpinaku,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

NADZIENIE:

Sposób przygotowania:

Szpinakowe naleśniki z łososiem

ETAP 1

Szpinakowe naleśniki z łososiem
szpinak umieszczamy w misce z jajkiem

NALEŚNIKI: Szpinak myjemy i osuszamy. Osuszony przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niego jajko.

ETAP 2

Szpinakowe naleśniki z łososiem
szpinak miksujemy z jajkiem

Tak przygotowany miksujemy.

ETAP 3

Szpinakowe naleśniki z łososiem
sporządzamy szpinakowe ciasto naleśnikowe

Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego sól do smaku, pozostałe jajko, proszek do pieczenia, mąkę oraz szpinakowy mus. Składniki miksujemy do uzyskania jednolitego, zielonego ciasta.

ETAP 4

Szpinakowe naleśniki z łososiem
usmażone naleśniki studzimy

Między czasie rozgrzewamy patelnię. Na rozgrzaną wylewamy porcje ciasta. Naleśniki smażymy z dwóch stron na wolnym ogniu. Usmażone studzimy.

ETAP 5

Szpinakowe naleśniki z łososiem
na przestudzone naleśniki nakładamy nadzienie

NADZIENIE:
Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego drobno pokrojony szczypiorek, śmietanę oraz przyprawy do smaku. Całość mieszamy do połączenia składników.
Sałatę myjemy i osuszamy.
Na usmażone naleśniki kolejno wykładamy warstwę sera, sałaty i łososia. Po nałożeniu nadzienia naleśniki rolujemy. Dodatkowo można je przewiązać z dwóch stron dratwą. Następnie przekrawamy je na połowę, oprószamy szczypiorkiem i podajemy.