Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Zdrowe przekąski GOOD FOOD

Przekąska z jajem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

sałatka śledziowa na wafelku

Przekąska z jajem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Przekąska z jajem

 

  • wafle ryżowe extra cienkie Good Food - 8 sztuk
  • śledź marynowany - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1/2 strąka
  • jabłko - 1/2 sztuki
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • sok z cytryny - 1 mała łyżeczka
  • koperek - kilka gałązek
  • natka pietruszki - kilka gałązek
  • jogurt naturalny - 4 łyżki
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy, papryka mielona słodka
  • jajka na twardo - 4 sztuki
  • sałata

 

Sposób przygotowania:

Przekąska z jajem
1 podwójny filet śledziowy z zalewy octowej obrałam ze skóry, osączyłam na ręczniku papierowym i pokroiłam w kostkę. Dodałam pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Także z kostkę pokroiłam cebulę i jabłko z czerwoną skórką, wymieszałam je z sokiem z cytryny a po chwili dodałam do sałatki.. Dosypałam ok. 3 łyżek posiekanej zieleniny i jogurt. Doprawiłam pieprzem ziołowym i odrobiną soli. Ugotowane i wystudzone jajka obrałam ze skorupek. Specjalnym nożykiem o ostrzu w kształcie litery V nacięłam każde dookoła i rozdzieliłam na połówki. Na wafle nałożyłam sałatkę i po połówce jajka. Każde jajo oprószyłam papryką a całość ozdobiłam listkami natki. Podałam na liściach sałaty.
Przekąska z jajem
Etap 1
Przekąska z jajem
Etap 2