eska

eska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 36]

Przekąski z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szyba przekąska, smakuje na zimno i na gorąco. Idealna na przyjęcia, w czasie niezapowiedzianych wizyt i przy grze w karty...

Przekąski z ciasta francuskiego

Składniki:

Przekąski z ciasta francuskiego

 

  • Mrożone ciasto francuskie
  • 1 Pomidor - mogą być też koktajlowe w większych ilościach "gałązka"
  • Dowolna wędlina: polecam szyneczkę, żywiecką, krakowska itp.
  • Ogórek konserwowy (1-2szt)
  • Cebula
  • Oliwki
  • Ketchup
  • Żółty ser - może być starty

 

Sposób przygotowania:

Przekąski z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie lekko odmrażamy, rozwijamy i kroimy w kwadraty "na jeden gryz" (można większe jak ktoś lubi).
Kwadraty umieszczamy na blasze. Proponuję wyłożyć ja pergaminem lub folią aluminiową. Nie smarujemy, gdyż ciasto zrobi się tłuste. Od razu mówię, że na pewno lekko przywrze ale jest je równie łatwo zdjąć.
Warto sobie wcześniej przygotować wypełniacz: cebulę kroimy w pół lu ćwierć talarki - cienkie. Pomidorki w paski (koktajlowe na pół - zdjąć skórkę), wędlinę w paski lub w kostkę,ogórek w talarki, oliwki na pół. ser na wymiar :) lub do posypania. Jeśli chodzi o ułożenie na cieście - inwencję twórczą pozostawiam przygotowującemu. Idea jest taka żeby pozostawić ze 2-3 mm brzegu.Na górę dajemy ketchup i na to ser. Dlaczego? Bo ser ładnie się przyklei i nie będzie się zsuwał przy wkładaniu do piekarnika. Zapiekamy - 15 minut zazwyczaj wystarcza w uprzednio nagrzanym piekarniku. Ciasto ma być rumiane a ser radośnie roztopiony:)
Oczywiście wypełniacz może być dowolny. W wersji na słodko polecam robić większe kwadraty i nakładać brzoskwinie z puszki lub inne miękkie owoce.
Powiem tylko, że moja przekąska zrobiła furorę na ostatnim przyjęciu urodzinowym :)