Sposób przygotowania:
Przekąski z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie rozcinamy ostrym nożem na kwadraciki o boku ok. 5-6 cm. Pozostawiamy na papierze do pieczenia.Na połowie kwadracików układamy po środku połówkę pomidorka koktajlowego. Na pozostałych kawałkach układamy małe kamyczki (umyte i wyparzone), kilka ziarenek fasoli lub kulek do obciążania ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200oC (termoobieg) i pieczemy 15-20 minut, do złotobrązowego koloru. Upieczone tartaletki studzimy. Wyjmujemy z nich obciążenie. Na każdy kwadracik nakładamy łyżeczkę serka. Następnie pozostałe dodatki: zioła, ogórek, szynkę lub łososia. Układamy na półmisku i podajemy. Ja przygotowałam przekąski: I. z pomidorkiem koktajlowym, serkiem śmietankowym, szynką i bazylią/pietruszką. II. z serkiem chrzanowym, ogórkiem konserwowym, wędzonym łososiem i koperkiem/ szczypiorkiem. Smacznego :)
misia5
iwonap
pozdrawiam
Szeptucha