iwonap

iwonap

Starszy Kucharz
[Przepisów: 4]

Przekąski z ciasta francuskiego

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przekąski z ciasta francuskiego to idealna propozycja na imprezę lub spotkanie rodzinne. Ich ostateczny smak zależy wyłącznie od naszej wyobraźni.

Przekąski z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Przekąski z ciasta francuskiego

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowania serka np. śmietankowego lub chrzanowego (użyłam Almette)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 g dobrej szynki, np. prosciutto
  • świeże zioła do wyboru: bazylia, natka pietruszki, koperek, szczypiorek
  • malutkie ogórki konserwowe
  • pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Przekąski z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie rozcinamy ostrym nożem na kwadraciki o boku ok. 5-6 cm. Pozostawiamy na papierze do pieczenia.Na połowie kwadracików układamy po środku połówkę pomidorka koktajlowego. Na pozostałych kawałkach układamy małe kamyczki (umyte i wyparzone), kilka ziarenek fasoli lub kulek do obciążania ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200oC (termoobieg) i pieczemy 15-20 minut, do złotobrązowego koloru. Upieczone tartaletki studzimy. Wyjmujemy z nich obciążenie. Na każdy kwadracik nakładamy łyżeczkę serka. Następnie pozostałe dodatki: zioła, ogórek, szynkę lub łososia. Układamy na półmisku i podajemy. Ja przygotowałam przekąski: I. z pomidorkiem koktajlowym, serkiem śmietankowym, szynką i bazylią/pietruszką. II. z serkiem chrzanowym, ogórkiem konserwowym, wędzonym łososiem i koperkiem/ szczypiorkiem. Smacznego :)
Przekąski z ciasta francuskiego
Etap 1. Wycinamy kwadraciki i układamy pomidorki lub obciążenie.
Przekąski z ciasta francuskiego
Etap 2. Po przestudzeniu wyciągamy obciążenie.