cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na szparagi

Szparagi w cieście francuskim

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczna przekąska z ciasta francuskiego ze szparagami i szynką.

Szparagi w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagi w cieście francuskim

 

  • 1 op. ciasta francuskiego/ użyłam ciasto owalne o wadze ok.230g/
  • szparagi / u mnie 8 szt/
  • szynka gotowana w plastrach / 8 szt/
  • jajko /do posmarowania wierzchu ciasta/
  • starty parmezan /do posypania/
  • nasiona kminu rzymskiego/do posypania/

Sposób przygotowania:

Szparagi w cieście francuskim
Szparagi dokładnie umyć, odłamać zdrewniałe końce i obrać. Ugotować na parze ok 3-5 min, a następnieprzelać zimną wodą i wysuszyć na ręczniku kuchennym . Ciasto francuskie pokroić w paskiszer. ok.2-3cm. Szparagi owinąć w plastry szynki. Następnie paskami ciasta francuskiego owinąć szparagi z szynką i ułożyć na blasze wyłożonej papierem . Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem , posypać startym serem i kminem. Blachę ze szparagami wstawić do gorącego piekarnika /200 st.C/ i piec ok.15 min, Niewykorzystane kawałki ciasta francuskiego można pokroić na małe kwadraty lub trójkąty,posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano, żółtym serem i upiec.
Szparagi w cieście francuskim
Ciasto francuskie pokroić w kilkucentymetrowe paski.
Szparagi w cieście francuskim
Szparagi owinąć szynką a następnie ciastem.
Szparagi w cieście francuskim
Piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Szparagi w cieście francuskim
Jeśli zostanie nam ciasto można upiec z niego mini pizze.