Sposób przygotowania:
Łosoś na szpinaku w cieście francuskim
Szpinak dokładnie myjemy i po osuszeniu siekamy (niezbyt drobno). Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dwie szczypty soli. Dokładnie mieszamy, zaczynamy podgrzewać i dorzucamy szpinak. Mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez ok. 7 minut. W tym czasie mieszamy jogurt z roztrzepanym jajkiem, dodajemy też świeżo startą gałkę muszkatołową (ok. ½ łyżeczki) i dokładnie mieszamy. Jogurt z jajkiem wlewamy na patelnię ze szpinakiem. Mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie kroimy na cztery kwadraty, które kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy część ciasta- wytniemy z niego paseczki do przykrycia łososia. Rybę kroimy na cztery w miarę równe części. Na każdym z kwadratów z ciasta francuskiego kładziemy porcję szpinaku i kawałek łososia. Rybę posypujemy pieprzem cytrynowym i przykrywamy paskami wyciętymi z ciasta francuskiego (za do wycięcia pasków użyłam specjalnego wałka do nacinania ciasta w kwadraty). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.
Agiatis
evita0007
. . . i na pewno również tak smakuje jak wygląda :)
edytaha
zewa
A Twój łosoś pięknie się prezentuje.
szpileczka