mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przekładaniec dwukolorowy z masą

Przekładaniec

Składniki:

Przekładaniec

 

  • Na ciasto:
  • 260 g mąki,
  • 260 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 8 łyżek ciepłej wody,
  • 10 łyżek oleju,
  • 1 łyżka kakao.

 

  • Na masę:
  • 1 budyń waniliowy bez cukru,
  • ¾ kostki masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • odrobina soku z cytryny.

 

  • Na polewę:
  • 4 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki margaryny,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki wody.

 

Sposób przygotowania:

Przekładaniec
Przygotowujemy ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy ciepłą wodę, olej i ponownie ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z utartymi składnikami. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy. Ciasta pieczemy osobno w podłużnych foremkach keksowych. Studzimy. Przygotowujemy masę: Budyń gotujemy z mniejszą ilością mleka niż na opakowaniu. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo po łyżce budyniu a na końcu odrobinę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Polewa: Do garnka przekładamy cukier, margarynę, kakao i wodę. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż składniki dobrze się połączą, ok. 4 minuty. Oba ciasta kroimy na ok. 1,5 cm kawałki i na przemian kolorami przekładamy masą aż do wyczerpania produktów. Na końcu polewamy całe ciasto polewą.