jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Przekładaniec budyniowo-owocowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Nietypowy owocowy placuszek:)

Przekładaniec budyniowo-owocowy

Składniki:

Przekładaniec budyniowo-owocowy

 

  • CIASTO I
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szkl cukru kryształu
  • 25 dag margaryny
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

  • CIASTO II
  • 5 białek
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

  • MASA BUDYNIOWA
  • 2 budynie waniliowe
  • 3/4 l wody
  • 1 szklanka cukru

 

  • OWOCE
  • około 1 kg jabłek lub wiśni, śliwek (dowolne owoce)

 

  • cukier puder do posypania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Przekładaniec budyniowo-owocowy
Najpierw rozdzielić białka z żółtkami, tak aby do ciasta I były 2 jaja i 1 żółtko, a do ciasta II 5 białek i 4 żółtka.

Ze składników z ciasta I zrobić placek. Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Wyłożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia formę.
Na tak przygotowany placek wyłożyć około 1 kg pokrojonych na cząstki owoców (jeśli są to większe owoce jak jabłka).
Następnie zrobić krem budyniowy. Budynie ugotować na wodzie z dodatkiem szklanki cukru i gorącą masę wyłożyć na owoce.
Kolejno przygotować ciasto II. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier cukier waniliowy, żółtka ciągle ubijając. Potem dodać mąkę połączoną z proszkiem, wymieszać i wyłożyć na gorący budyń.
Ciasto piec około 1 godziny w temperaturze 180-190 C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.