Sposób przygotowania:
Przekładaniec budyniowo-owocowy
Najpierw rozdzielić białka z żółtkami, tak aby do ciasta I były 2 jaja i 1 żółtko, a do ciasta II 5 białek i 4 żółtka.
Ze składników z ciasta I zrobić placek. Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Wyłożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia formę.
Na tak przygotowany placek wyłożyć około 1 kg pokrojonych na cząstki owoców (jeśli są to większe owoce jak jabłka).
Następnie zrobić krem budyniowy. Budynie ugotować na wodzie z dodatkiem szklanki cukru i gorącą masę wyłożyć na owoce.
Kolejno przygotować ciasto II. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier cukier waniliowy, żółtka ciągle ubijając. Potem dodać mąkę połączoną z proszkiem, wymieszać i wyłożyć na gorący budyń.
Ciasto piec około 1 godziny w temperaturze 180-190 C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ze składników z ciasta I zrobić placek. Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Wyłożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia formę.
Na tak przygotowany placek wyłożyć około 1 kg pokrojonych na cząstki owoców (jeśli są to większe owoce jak jabłka).
Następnie zrobić krem budyniowy. Budynie ugotować na wodzie z dodatkiem szklanki cukru i gorącą masę wyłożyć na owoce.
Kolejno przygotować ciasto II. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier cukier waniliowy, żółtka ciągle ubijając. Potem dodać mąkę połączoną z proszkiem, wymieszać i wyłożyć na gorący budyń.
Ciasto piec około 1 godziny w temperaturze 180-190 C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Sarenka