iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Przekładaniec czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Ciasto jest tylko dla tych co nie liczą kalorii, lub po zjedzeniu jednej porcji mają zamiar od razu wybrać się na spacer. Ciasto jest przepyszne.

Przekładaniec czekoladowy

Składniki:

Przekładaniec czekoladowy

ciasto:

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju

masa ciemna:

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 25 dag serka mascarpone

masa jasna:

dodatkowo:

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 5 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Przekładaniec czekoladowy

ETAP 1:

Przekładaniec czekoladowy
Oba placki nasączyć dobrze kawą rozpuszczalną.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dodawać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec olej i delikatnie wszystko wymieszać.

Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, piec w temp. 180 st około 25 minut.

Kawę wsypać do kubka i zalać 200 ml wody, upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć oba placki kawą, zostawiając 20 łyżki kawy do masy ciemnej.

ETAP 2:

Przekładaniec czekoladowy
Obie masy czekoladowe przygotować w taki sam sposób.

Czekoladę gorzką połamać do miseczki, dodać zostawioną kawę i rozpuścić umieszczając miseczkę na garnku z gotującą się wodą. Serek mascarpone dodać do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Przekładaniec czekoladowy
Ciasto po przełożeniu masami schłodzić.

Przygotowaną ciemną masę wyłożyć na spód ciasta i równo rozsmarować, następnie przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć.


Czekoladę białą połamać do drugiej miseczki, dodać mleko i rozpuścić w identyczny sposób do płynnej czekolady dodać serek i adwokata, dokładnie wymieszać i wylać na wierzch ciasta.

Mleczną czekoladą posypać po wierzchu ciasto i odstawić do lodówki do zastygnięcia.


Tagi:

ciasta ciasto