Sposób przygotowania:
Przekładaniec czekoladowyETAP 1:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dodawać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec olej i delikatnie wszystko wymieszać.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, piec w temp. 180 st około 25 minut.
Kawę wsypać do kubka i zalać 200 ml wody, upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć oba placki kawą, zostawiając 20 łyżki kawy do masy ciemnej.
ETAP 2:
Czekoladę gorzką połamać do miseczki, dodać zostawioną kawę i rozpuścić umieszczając miseczkę na garnku z gotującą się wodą. Serek mascarpone dodać do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszać.
ETAP 3:
Przygotowaną ciemną masę wyłożyć na spód ciasta i równo rozsmarować, następnie przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć.
Czekoladę białą połamać do drugiej miseczki, dodać mleko i rozpuścić w identyczny sposób do płynnej czekolady dodać serek i adwokata, dokładnie wymieszać i wylać na wierzch ciasta.
Mleczną czekoladą posypać po wierzchu ciasto i odstawić do lodówki do zastygnięcia.