aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Przekładaniec makowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszne makowe ciasto połączenie z jabłkami i masą czekoladową sprawdziło się idealnie polecam więc i Wam!

Przekładaniec makowy

Składniki:

Przekładaniec makowy

 

  • Ciasto makowe:
  • 12 jaj
  • 22,5 dag margaryny
  • 30 dag cukru pudru
  • 15 dag miodu płynnego
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 45 dag maku
  • 6 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki sody
  • Masa jabłkowa:
  • 1,20 kg jabłek
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • Cukier do smaku
  • Masa czekoladowa:
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 masło
  • Cukier puder do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Przekładaniec makowy
Wykonanie: Masa czekoladowa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy z utartym masłem, dodajemy cukier puder do smaku. Ciasto makowe: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy resztę składników i sparzony i zmielony 2 razy mak. Na samym końcu dodajemy piane ubitą z białek. Dzielimy na trzy i pieczemy 3 placki, na blaszce 26/36, przez 30 minut w 180 stopniach. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, ścieramy na dużej tarce, dusimy pod przykryciem około 45 minut następnie dodajemy galaretkę i cukier do smaku mieszamy do rozpuszczenia i ściągamy z gazu. Przełożenie: Ciasto makowe- masa czekoladowa- ciasto makowe- masa jabłkowa- ciasto makowe