mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Przekładaniec czekoladowo-bananowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepyszne połączenie czekolady, śmietany, bananów i kawy:)

Przekładaniec czekoladowo-bananowy

Składniki:

Przekładaniec czekoladowo-bananowy

 

  • ciemny biszkopt z 5 jaj
  • Krem:
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • półtorej tabliczki mlecznej czekolady

 

 

  • Nasączenie:
  • szklanka kawy z mlekiem posłodzonej

 

Sposób przygotowania:

Przekładaniec czekoladowo-bananowy
Biszkopt przekrawam wzdłuż na dwa blaty. Nasączam obydwa blaty ostudzoną i posłodzoną kawą z mlekiem. Krem: Schłodzoną śmietanę miksuję na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej gorącej wody. Zostawiam do ostygnięcia. Pod koniec ubijania dodaję rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę do śmietany. Około 1/3 masy odkładam, a do reszty ścieram na tarce o drobnych oczkach 3/4 tabliczki czekolady. Ciasto przekrawam na dwie części. Banany przekrawam wzdłuż na pół i wykładam nimi spód ciasta. Skrapiam banany sokiem z cytryny aby nie ściemniały, wykładam masę śmietankowo-czekoladową. Równam i przykrywam drugim blatem ciasta. Na wierzch kładę odłożoną 1/3 część ubitej śmietany. Posypuję wierzch startą czekoladą. Wstawiam do lodówki.