kunia_080286

kunia_080286

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

przekładaniec czekoladowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

ciasto jest drogie i czasochłonne ale uwierzcie że warto!!!

przekładaniec czekoladowy

Składniki:

przekładaniec czekoladowy

 

  • DO CIASTA:
  • 120 g ciemnej czekolady
  • 5 jajek rozdzielonych
  • 200 g margaryny roztopionej
  • 220 g cukru
  • 90 g mąki

 

  • DO KREMU:
  • 284 ml smietanki (takiej którą można ubić na sztywno)
  • 200 g kwaśnej śmieteny (półtłustej)
  • starte skórki z 2 limonek i 1 cytryny

 

  • DO POLEWY:
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 142 ml śmietany (również takiej co mozna ubić)
  • 25 g czekolady- starkowanej na wierzch

 

 

Sposób przygotowania:

przekładaniec czekoladowy
Stopic 120 g czekolady i schłodzić. Ubij margaryne i 100 g cukru (aż do miekiego kremu) i złącz z czekoladą ubitą z żółtkami. Ubij pianę z białek na sztywno dodając po trochu 120 g cukru. Połącz z czekoladą i wtedy delikatnie zawijaj z mąką. przełóż do wysmarowanej blachy i do piekarnika 160 stopni na 40-45 minut. wystudzone przetnij na pół. MASA: Ubij smietane do zgęstnienia ale nie do stężenia.Dodaj kwaśną śmietanę i skórkę otartą z limonki i cytryny. Rozsmaruj na jednej częsći ciasta i przykryj drugą połową POLEWA: Roztop czekoladę i dodaj śmietanę. po stopieniu mieszaj do głmin.2 godzinyadkości. Odstaw i jak będzie gęste nalej na ciasto i na wierzch starkuj czekolade. najlepiej odstawic do lodówki na min.2 godziny