Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Przekładaniec kawowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealny placek na towarzyskie spotkania.

Przekładaniec kawowy.

Składniki:

Przekładaniec kawowy.

 

  • 24 herbatniki
  • masło
  • cukier puder
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu kawowego
  • 1 szklanka kawy
  • 2 kieliszki wiśniówki
  • wiśnie w konfitury

 

Sposób przygotowania:

Przekładaniec kawowy.
Ekstrakt kawowy zalewamy dwiema łyżkami wrzątku. Przykrywamy go i odstawiamy aby wystygł. Przecedzamy kawę i dodajemy alkohol. Razem dokładnie mieszamy. Masło ucieramy z cukrem na pianę. Dolewamy powoli gotowy ekstrakt a następnie dodajemy żółtka. Herbatniki skrapiamy kawą i alkoholem i układamy w formie wysmarowanej masłem. Na nie układam kolejną warstwę masy, kolejne herbatniki i tak aż do wyczerpania składników. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Resztę masy smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy wiśniami.

Tagi:

kawa