Sposób przygotowania:
Przekładaniec kolorowy
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z odrobiną soli, następnie wsypac 7 łyżek cukru i cukier waniliowy. Gdy będą dobrze ubite dodawać kolejno po jednym żółtku i miksować. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całośc wymieszać. Podzielić na3 części i do jednej dodać kakao. Upiec biszkopty osobno w formie posmarowanej masłem i posypanej mąką 25 min w 175st C. Wystudzić.
Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Żelatynę rozpuścić w pół litrze wody. Rozlać ją na 3 części i przestudzić.
Przygotować pierwszą masę:
3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Dodać pianę z 2 białek i połączyć to z jedną częścią żelatyny.
Masa druga:
3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru i barwnikiem spożywczym, połączyć z pianą z 2 białek i wymieszać z 1 częścią żelatyny.
Masa trzecia:
śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody.
Na spód małej blachy układamy jasny biszkopt, smarujemy dżemem, następnie wyłożyć różową masę, na to drugi jasny biszkopt i masa nr 3 czyli biała, teraz kładziemy biszkopt kakaowy i robimy lekkie fale z masy nr 1, wstawiamy do lodówki, co jakiś czas można łyżeczką formować lekkie fale na masie nr 1, po ściągnięciu się masy polewamy galaretką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Żelatynę rozpuścić w pół litrze wody. Rozlać ją na 3 części i przestudzić.
Przygotować pierwszą masę:
3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Dodać pianę z 2 białek i połączyć to z jedną częścią żelatyny.
Masa druga:
3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru i barwnikiem spożywczym, połączyć z pianą z 2 białek i wymieszać z 1 częścią żelatyny.
Masa trzecia:
śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody.
Na spód małej blachy układamy jasny biszkopt, smarujemy dżemem, następnie wyłożyć różową masę, na to drugi jasny biszkopt i masa nr 3 czyli biała, teraz kładziemy biszkopt kakaowy i robimy lekkie fale z masy nr 1, wstawiamy do lodówki, co jakiś czas można łyżeczką formować lekkie fale na masie nr 1, po ściągnięciu się masy polewamy galaretką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.