Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Przekładaniec kolorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto składające się z dwóch kolorów biszkoptów i trzech kolorów ptasiego mleczka z dodatkiem galaretki.

Przekładaniec kolorowy

Składniki:

Przekładaniec kolorowy

 

  • BISZKOPT:
  • Jajka – 3 szt
  • Cukier – 7 łyżek
  • Cukier waniliowy -1 op
  • Sól- szczypta
  • Mąka pszenna – 5 łyżek
  • Mąka ziemniaczana – 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia –1 łyżeczka
  • Kakao – 2 łyżeczki
  • PTASIE MLECZKO:
  • Jajka- 6 szt
  • Śmietana 36%– 1 szkl
  • Barwnik czerwony spożywczy – kropelka
  • Cukier – 9 łyżek
  • Cukier waniliowy
  • Żelatyna – 8 łyżeczek
  • DODATKOWO:
  • Galaretka czerwona
  • dżem

Sposób przygotowania:

Przekładaniec kolorowy
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z odrobiną soli, następnie wsypac 7 łyżek cukru i cukier waniliowy. Gdy będą dobrze ubite dodawać kolejno po jednym żółtku i miksować. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całośc wymieszać. Podzielić na3 części i do jednej dodać kakao. Upiec biszkopty osobno w formie posmarowanej masłem i posypanej mąką 25 min w 175st C. Wystudzić.

Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Żelatynę rozpuścić w pół litrze wody. Rozlać ją na 3 części i przestudzić.

Przygotować pierwszą masę:

3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Dodać pianę z 2 białek i połączyć to z jedną częścią żelatyny.

Masa druga:

3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru i barwnikiem spożywczym, połączyć z pianą z 2 białek i wymieszać z 1 częścią żelatyny.

Masa trzecia:

śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody.

Na spód małej blachy układamy jasny biszkopt, smarujemy dżemem, następnie wyłożyć różową masę, na to drugi jasny biszkopt i masa nr 3 czyli biała, teraz kładziemy biszkopt kakaowy i robimy lekkie fale z masy nr 1, wstawiamy do lodówki, co jakiś czas można łyżeczką formować lekkie fale na masie nr 1, po ściągnięciu się masy polewamy galaretką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Najlepiej smakuje na drugi dzień.