Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Przekładaniec kolorowy

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczny nie za słodki placek

Przekładaniec kolorowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Przekładaniec kolorowy

 

  • Ciasto 1:
  • 10 dkg. margaryny
  • 1/2szkl. cukru pudru
  • 1/2szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 dkg. mielonych orzechów włoskich
  • Ciasto 2:
  • Wszystkie składniki takie same jak w placku 1 , tylko dodać 2 łyżki kakao.
  • Ciasto 3:
  • Składniki takie same jak ciasto 1 ,2 tylko zostawić bez dodatków
  • Masa:
  • 30dkg. cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 25 dkg. masła
  • galaretka zielona
  • galaretka czerwona

 

Sposób przygotowania:

Przekładaniec kolorowy
Margarynę utrzeć z cukrem na puch , dodawać po jednym żółtku , ucierać . Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami, porcjami dodawać do utartej margaryny na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać .pozostałe placki zrobić tak samo w drugim dodając kakao a trzeci zostawić bez dodatków . Przelać do formy o wymiarach 38-22cm. Piec około 30 minut w temp. około 180 *C. WYKONANIE MASY: Cukier , mleko i kakao wymieszać , gotować na małym ogniu do zgęstnienia masy co jakiś czas mieszając , po wystudzeniu masa powinna mieć konsystencje ciągnącej krówki .Masło dobrze spulchnić , dodać wystudzoną masę . Galaretki rozpuścić każdą osobno według przepisu na opakowaniu ( ja zmniejszyłam trochę ilość wody ) . PRZEŁOŻENIE PLACKA: placek orzechowy połowa masy , galaretka zielona , placek bez dodatków , masa , galaretka czerwona , placek z kakao , placek można polać polewą albo rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą
Przekładaniec kolorowy
Można polać polewą i udekorować mielomymi orzechami