Sposób przygotowania:
Przekłądaniec królewski
Margarynę ( powinna być w temperaturze pokojowej) ucieramy wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy i dodajemy po łyżce do utartej margaryny- cały czas miksując. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę.. Ubite białka dodajemy to utartej margaryny. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto dzielimy na cztery części. Do jednej części dodajemy 1,5 łyżki śmietany oraz dwie łyżki kakao- mieszamy. Do drugiej części dodajemy 1,5 łyżki śmietany oraz szklankę suchego maku - mieszamy. Do trzeciej części dodajemy 1,5 łyżki śmietany oraz kisiel- mieszamy. Do czwartej części dodajemy 1,5 łyżki śmietany oraz wiórki kokosowe- mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Każdą część ciasta pieczemy w tej samej blaszce pokrytej papierem do pieczenia ok 25 minut. MASA JABŁKOWA: Do garnuszka wykładamy jabłka. dodajemy wodę oraz cukier i na małym ogniu podsmażamy. Do gorącej masy jabłkowej dodajemy galaretki - dokładnie mieszamy. MASA: 3 szklanki mleka, cukier waniliowy, cukier, i margarynę łączymy razem i zagotowujemy. W połowie szklanki mleka rozrabiamy mąki, żółtka, budyń waniliowy - dokładnie mieszamy by nie było grudek. Do gotującego mleka wlewamy zaczyn budyniowy i energicznym ruchem mieszamy aż zgęstnieje nasza masa. W razie gdy powstaną grudki możemy dać masę przez sitko. PRZEKŁADANIE: Na ciemne ciasto ( z kakao) wykładamy połowę kremu. Przykrywamy ciastem z makiem i wykładamy na nie całą masę jabłkową. Przykrywamy ciastem z kisielem wykładamy pozostały krem i przykrywamy ciastem z wiórkami kokosowymi. POLEWA: W rondelku rozpuszczamy margarynę wraz z cukrem oraz mlekiem i łyżką wody. Do rozpuszczonych składników dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Polewamy ciasto. Odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
marietta