malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Przekładaniec królewski

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo pyszne ciasto, które chwali cała rodzina, kakaowy biszkopt idealnie komponuje się z dżemem i bitą śmietaną.

Przekładaniec królewski

Składniki:

Przekładaniec królewski

 

  • 5 jajek,
  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • łyżeczka octu.
  • Masa:
  • 1/2 litra śmietany kremówki,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 serek mascarpone,
  • 1 słoik dżemu wiśniowego,
  • polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania:

Przekładaniec królewski
Żółtka wymieszać z proszkiem i octem, białka ubić z cukrem, następnie do piany dodajemy żółtka i wsypujemy porcjami mąkę z kakaem mieszając. Wylewamy wszystko na blachę i pieczemy pół godziny w temp. 170 stopni, po wyjęciu dzielimy na dwie części. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie łączymy z serkiem mascarpone. Układamy pierwszą część biszkoptu smarujemy 3/4 bitej śmietany, kładziemy drugi biszkopt, smarujemy bitą śmietaną, dekorujemy kleksami dżemu oraz polewą czekoladową.