madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Przekładaniec wg madi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto pracochłonne, ale bardzo pyszne.

Przekładaniec wg madi

Składniki:

Przekładaniec wg madi

 

  • 6 jajek,
  • 1 szkl cukru,
  • 1 szkl mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 op kremu karpatka,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 400 g masy krówkowej

Sposób przygotowania:

Przekładaniec wg madi
Przygotowujemy biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz żółtka, delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, ostrożnie łączymy składniki przy pomocy łyżki. Następnie ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na dwie części. Masę krówkową podgrzewamy kilka minut w gorącej wodzie (wtedy łatwiej będzie nam ją rozsmarować na cieście). Krem karpatka przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Przekładamy ciasto wg następującej kolejności: biszkopt-krem karpatka-masa krówkowa-krem karpatka-biszkopt-cienka warstwa kremu-wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą.