Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Przekładaniec z gruszkami i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Mąkę połącz z masłem, dodaj żółtka i połowę cukru. Zagnieć gładkie ciasto. Do 1/3 ciasta dodaj kakao. Zawiń w folie i włóż na godzinę do

Przekładaniec z gruszkami i dżemem

Składniki:

Przekładaniec z gruszkami i dżemem

 

  • 300g maki
  • 300g cukru
  • 250g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 6 połówek gruszek z syropu
  • szklanka dżemu truskawkowego

 

  • 400g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki budyni waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Przekładaniec z gruszkami i dżemem
Mąkę połącz z masłem, dodaj żółtka i połowę cukru. Zagnieć gładkie ciasto. Do 1/3 ciasta dodaj kakao. Zawiń w folie i włóż na godzinę do lodówki. Gruszki odsącz, ponacinaj grzbiety tworząc wachlarz. Serek zmiksuj z jajkami, budyniem i cukrem. Jasne ciasto rozwałkuj, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 min. w temp. 180 st. C. Zetrzyj na tarce ciemne ciasto na wierzch jasnego. Przykryj masą serową, ułóż gruszki. Pomiędzy gruszki dodaj dżem. Piecz ok. 35 min. w temp. 180 st. C.

Tagi:

jajko jajka mak