Sposób przygotowania:
przekładaniec z kapusty
główkę kapusty przekroić na 4 części pionowo, włożyć do gotującej wody i pozostawić na ok. 5 minut tak by zmiękła. Wyjąć z wody i ostudzić. podsmażyć cebulę na łyżce margaryny. cebule mieszamy z mięsem i uprzednio namoczoną bułką w wodzie i odciśniętą, doprawiamy solą i pieprzem. przekładamy farszem liście kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym w jednej warstwie. całość zalewamy szklanką wody i wstawiamy do piekarnika na pół godziny, nagrzanego do temp. 180 stopni. w tym czasie robimy złotą zasmażkę z pozostałego tłuszczu i mąki, a na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. całość rozpuszczamy w pół szklanki wody dodając cukier i sól. wyjmujemy kapustę z piekarnika i zalewamy mieszanką. ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 7-10 minut. Podajemy z ziemniakami