SUPERPRZEPIS

Przepiórki Babett

  • 1
  • Kniejson
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Przepiórki Babett

To danie jest wzorowane na słynnych przepiórkach w sarkofagach z oskarowego filmu ''Uczta Babett'' z oczywistych powodów nie mogłem sobie pozwolić na idealne odtworzenie oryginalnego przepisu ponieważ czarne trufle czy foie gras są u nas niedostępne.

Składniki:

Przepiórki Babett

 

  • 4 przepiórki
  • 4 wątróbki z gęsi
  • oliwa truflowa
  • 4 pieczarki
  • ciasto francuskie
  • masło
  • 200ml gęstego bulionu wołowego
  • 50ml Brandy
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Przepiórki Babett

Etap:1

Przepiórki Babett
Przepiórke natnij i usuń z niej kości :-)

Z przepiórek usuń ewentualne piórka. Tuszki natnij od strony kręgosłupa i usuń z nich korpusy wraz z szyjkami.

Etap:2

Przepiórki Babett
Wyluzowane tuszki oprósz pieprzem i solą.

Tak wyluzowane przepiórki natrzyj solą i pieprzem i odstaw na kilka minut. W między czasie z ciasta francuskiego wytnij cztery koła i cztery pierścienie o średnicy 18 cm, nałóż je na siebie i upiecz na złoty kolor.

Etap:3

Przepiórki Babett
Mięso natrzyj oliwą aromatyzowaną truflą.

Wyluzowane przepiórki od strony mięsa posmaruj odrobiną oliwy truflowej a oczyszczone gęsie wątróbki podsmaż na maśle.

Etap:4

Przepiórki Babett
Każdą przepiórkę nadziej gęsią wątróbką.

Na środku każdej tuszki ułóż po jednej gęsiej wątróbce po czym zszyj całość i zwiąż dratwą.

Etap:5

Przepiórki Babett
Zszyte i uformowane przepiórki upiecz

Tak uformowane tuszki piecz 40min w 160stop. Na patelni rozgrzej oliwę i mocno podsmaż na niej kości z przepiórek a kiedy będą już podsmażone podlej je kieliszkiem Brandy i bulionem wołowym. Kiedy płyn odparuje a sos stanie się gęsty przecedź go i dodaj do niego zimne masło. Upieczone przepiórki ułóż na sarkofagach z ciasta francuskiego, polej je sosem i udekoruj podsmażoną pieczarką.