SUPERPRZEPIS

Przepiórka faszerowana gęsią wątróbką

  • 2
  • Kniejson
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Przepiórka faszerowana gęsią wątróbką

Pieczona przepiórka z konfiturą balsamiczną z żurawiny.

Składniki:

Przepiórka faszerowana gęsią wątróbką

 

Sposób przygotowania:

Przepiórka faszerowana gęsią wątróbką
Przepiórki oczyścić, z wody i soli sporządzić solankę, dodać liść laurowy ziele angielskie, czosnek i zioła prowansalskie, Przepiórki pozostawić w solance na co najmniej 12 godzin. Wątróbki pokroić i podsmażyć wraz z szalotką na maśle, osuszone przepiórki nafaszerować wątróbką i związać lnianym sznurkiem. Tuszki przepiórek delikatnie podsmażyć na oliwie i włożyć do pieca nagrzanego do 160 stopni na 30 min. W rondelku podgrzać miód, dodać ocet i żurawinę całość dusić aż do rozpadnięcia się owoców. Upieczoną przepiórkę podawać z konfiturą żurawinową.