szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

przepiórki w zalewie cytrusowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

przepiórki w cytrusowej zalewie pieczone w liściach winogron

przepiórki w zalewie cytrusowej

Składniki:

przepiórki w zalewie cytrusowej

 

  • 8 przepiórek
  • 8 liści winogron konserwowych
  • 2 łyżki skórki cytrynowej startej
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 6 łyżek soku pomarańczowego
  • 6 łyżek soku cytrynowego
  • 2 łyżki siekanego świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

przepiórki w zalewie cytrusowej
Wszystkie składniki zalewy połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Przepiórki opłukać, osuszyć, przełożyć do naczynia w którym będą się w całości mieścić i zalać je utworzona zalewą. Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Liście winogron namoczyć w wodzie (pół godziny) po czym owinąć w nie przepiórki. Przepiórki układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut, polewając od czasu do czasu zalewą. Podawać z ziemniakami lub ryżem.