goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Przepiórki z wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tym razem przepiórki nadziewane wątróbką :)

Przepiórki z wątróbką

Składniki:

Przepiórki z wątróbką

 

  • przepiórki 4 sztuki
  • słonina 20 dag
  • wątróbka drobiowa 25 dag
  • bułka 1 sztuka
  • masło 5 dag
  • mąka 5 dag
  • mleko 1/2 l
  • żółtka 2 sztuki
  • ser żółty 15 dag
  • tłuszcz do pieczenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Przepiórki z wątróbką
Sprawione tuszki myjemy, przekrajamy wzdłuż na połówki, Nacieramy przyprawami i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 1 godzinę. Tuszki obkładamy cienkimi plastrami słoniny i obwiązujemy nitką. Pieczemy. Całość polewamy tłuszczem i pieczemy od czasu do czasu skrapiając wytworzonym sosem. Po upieczeniu zdejmujemy słoninę, rumienimy tuszki i przekrawamy na porcje. Wątróbkę płuczemy,smażymy, następnie mielimy razem ze słoniną, smarujemy grzanki i układamy na półmisku. Przykryć przygotowanym mięsem. Masło roztapiamy, mieszamy z mąką, zasmażamy, następnie rozprowadzamy zimnym mlekiem szybko mieszając trzepaczką, chwile podgotowujemy, studzimy. Mieszamy z żółtkami, doprawiamy i sosem polewamy przygotowane porcje. Wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy.