goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Przepiórki w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Chrzan ze słoika można zastąpić chrzanem świeżo startym

Przepiórki w sosie chrzanowym

Składniki:

Przepiórki w sosie chrzanowym

 

  • przepiórki 4 sztuki
  • słonina 20 dag
  • śmietana 30% 150 ml
  • chleb razowy 1 kromka
  • chrzan tarty 2 łyżki
  • żółtko 2 sztuki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

Przepiórki w sosie chrzanowym
Sprawione tuszki myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 1 godzinę. Następnie związujemy nogi, obkładamy cienkimi plastrami słoniny, obwiązujemy nitką, polewamy tłuszczem i pieczemy skrapiając wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdejmujemy słoninę, rumienimy tuszki, przekrawamy wzdłuż na połówki i układamy na półmisku. Do sosu dodajemy chrzan, śmietanę, chleb (pokruszony) i pokrajaną w paseczki słoninę. Dusimy, zasiągamy żółtkami, doprawiamy do smaku i sosem polewamy tuszki.