2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1492]

Rosół królewski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Prawdziwy wiejski rosołek na kurze.Podawać z kluskami a mięso wykorzystać do drugiego dania

Rosół królewski Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rosół królewski

 

  • 2 udka z wiejskiej kury
  • 2 skrzydełka
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 por około 17 cm
  • 1 cebula
  • ziele angielskie 2 szt
  • pieprz w ziarnach około 7 sztuk
  • sól do smaku

 

  • Paczka makaronu
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Rosół królewski
Mięso umyć ,zalać zimną wodą u mnie około 5 litrów i doprowadzić do wrzenia.Włoszczyznę obrać ze skórek ,umyć pokroić na kawałki,cebulę obsmażyć w całości nad palnikiem . Gdy wywar się zagotuje włożyć włoszczyznę dodać ziele angielskie i pieprz w ziarnach ,obsmażoną cebulę i zmniejszyć ogień do minimum aby rosół się nie gotował mocno bo zmętnieje ma się tylko "pyrkać" na ogniu około 2 godziny.W między czasie gotujemy makaron,tak jak podano na opakowaniu. Gdy rosół będzie już prawie gotowy pod koniec doprawić do smaku solą ,wsypać pokrojoną natkę pietruszki i zestawić z ognia.Serwować z makaronem. Nie solić rosołu na początku bo zmętnieje doprawiać zawsze na końcu!
Rosół królewski
mięso myjemy zalewamy zimną wodą i nastawiamy
Rosół królewski
włoszczyznę obieramy myjemy dodajemy do zagotowanego już rosołu
Rosół królewski
rosół gotujemy 2 godziny na wolniutkim ogniu doprawiamy na końcu

Tagi:

makaron