Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Rosół królewski z naleśnikami 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny rosół królewski - z naleśnikami

Rosół królewski z naleśnikami 4

Składniki:

Rosół królewski z naleśnikami 4

 

  • Kurczak 1,5 kg
  • 2,5 l wody
  • 2 duże marchwie
  • 2 duże pietruszki
  • Kawałek selera oraz pora
  • nać pietruszki
  • 4 listki laurowe
  • 5 ziela angielskiego
  • pieprz , sól, jarzynka
  • cebulka
  • kostka rosołowa
  • NALEŚNIKI
  • 1 jajo
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka wody

 

 

Sposób przygotowania:

Rosół królewski z naleśnikami 4
Wstawiamy w duży garnek wodę. Kurczaka oczyszczamy, myjemy i wkładamy do garnka z wodą. Wstawiamy na ogień. Gdy na wierzch wypłyną szumowiny zbieramy je dokładnie dużą łyżką. Dorzucamy do garna liście laurowe, ziele angielski oraz dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy tak ok 15 minut. Przez ten czas obieramy warzywa ze skórek. Cebulę opalamy nad ogniem. Wrzucamy do rosołu cebulę z pozostałymi warzywami. Solimy. I tak gotujemy przez ok 30 minut. W tym czasie możemy usmażyć naleśniki. 1 jajo łączymy z mąką i wodą i mieszamy dokładnie na ciasto naleśnikowe. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Nasz rosół doprawiamy jarzynką, pieprzem ( według uznania ) . Koperek siekamy i posypujemy rosół. Naleśniki zawijamy w rulon. Kroimy w paski, nakładamy do talerza i zalewamy gorącym rosołem.