KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Przepis na szybki chleb przenny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo prosty przepis na zrobienie najzwyklejszego ale bardzo smakowitego chleba pszennego. Polecam!

Przepis na szybki chleb przenny

Składniki:

Przepis na szybki chleb przenny

 

  • 250ml wody
  • 250mnl mleka
  • 150ml mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • duża szczypta cukru
  • 700 g maki pszennej (najlepiej specjalnej chlebowej)
  • dwie łyżeczki soli
  • 2 duże łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Przepis na szybki chleb przenny
Mąkę przesiewam z cukrem i solą. Kruszę drożdże i dodaję do mieszanki. Następnie mieszam LETNIE mleko i CIEPŁĄ wodę oraz olej. Całość wlewam powolutku do mąki, cały czas mieszając. Zagniatam składniki na gładką masę- nie powinno być grudek. Odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianej ściereczki- do wyrośnięcia. Po godzinie z masy formuję duży bochenek chleba i ponownie odkładam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie chleb obficie posypuję mąką, robię nacięcia na górze i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na ok. pół godziny cały czas doglądając. Smacznego!