Sposób przygotowania:
Przepis na tradycyjną ciabatte z cebulą
Mąkę przesiać do miski, dodajemy cukie oraz oliwę. Następnie wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy talerzem i odwawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie ciasto ponownie wyrabiamy i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzwamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę. Zasmażamy ją na małym ogniu. Odstawiamy do ostydzenia a następnie dodajemy do wyrobionego ciasta. Dokładnie mieszamy. Blaszkę z wyposażenia piekarnika posmarować oliwą. Ciasto oprószamy mąką. Można uformować pojedyńcze bułeczki bądź tworzymy jeden duży chlebek. Odstawiamy na około 1/2 godziny do podrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, około 250 stopni C. Po osiągnięciu wymaganej temperatury nagrzewać jeszcze piekarnik przez około 20 minut. Piec przez około 20 minut, do czasu aż skórka będzie ładnie zrumieniona.
marietta