Którą kapustę wybrać?

Różne kapusty do różnych dań - która najlepsza?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Którą kapustę wybrać?
Obecnie mamy różne odmiany kapusty będącej żródłem wielu cennych witamin i minerałów. Najbardziej popularnymi odmianami kapusty są: Kapusta biała- idealna do kwaszenia, na gołąbki, do surówek i duszenia. W połączeniu z mięsem może być smakowitym farszem do naleśników lub pierogów. Kapusta pekińska- przypomina sałatę, łagodniejsza dla przewodu pokarmowego niż biała. Nadaje się do nadziewania, duszenia i marynowania. Bardzo dobra jako podstawowy składnik surówek i sałatek z dodatkiem oliwy i soku z cytryny. Kapusta czerwona- doskonała do surówek na zimno lub duszonych na ciepło. Kapusta włoska- łatwo ją rozpoznać po karłowatych liściach. Najlepsza na gołąbki, do duszenia i gotowania. Brukselka- do zup, na jarzynkę. Jej goryczkę łagodzimy dodając do gotowania odrobinę mleka.